مصاحبه اختصاصی دِولاگ با رتبه ی اول level up
از آنجایی که گروه بازی سازی Sub Mission سازنده بازی جذاب Tv Tycoon که در مسابقات بازی سازی لول آپ عنوان برتر را به خود اختصاص داد بهانه ای شد تا مصاحبه ای با سرپرست این گروه یاسمن فرازان داشته باشیم. امیدوارم از خواندن مصاحبه لذت ببرید.
-با توجه به مشکل بودن کار گروهی و اهمیت آن در ساخت بازی، رمز موفقیت یک گروه شش نفره در ۳۰ روز چه بوده است ؟
کار با گروه های بزرگ و کوچک هر کدام مشکلات خودشان را دارند. هماهنگ شدن در یک گروه بزرگ مشکل است که البته چون از ۶ نفر اعضای تیم ۵ نفرمان قبلا هم رو می شناختیم این کار راحتتر شد. حتی با اینکه نفر ششم هم که آرتیست تیم بود برای اولین بار با ما کار می کردند و دورکاری هم کردند خیلی خوب و سریع با بقیه هماهنگ شدند. فکر می کنم مهمترین مسئله که برای هماهنگی یک تیم بزرگ لازم است، اعتماد کردن اعضای تیم به یکدیگر و به یک نفر به عنوان سرگروه است که خدا رو شکر این اتفاق برای تیم ما افتاد. اعضای تیم هم باید وظیفه شناس باشند و این را فراموش نکنند که ندانم کاری آنها در تیم باعث هدر رفتن زحمات بقیهی اعضا هم خواهد شد.
-سخت ترین چالشی که برای ساخت این بازی در یک ماه داشتید چه بوده ؟
چون سعی کردیم تقریبا در تمام بخش های بازی نوآوری داشته باشیم، در پروسه ی تولید بازی هر کداممان در حیطه ی کاری خودمان چیزهای تازه ای یاد گرفتیم. به خاطر همین بعضی وقت ها با مشکلاتی رو به رو می شدیم که خیلی تیم را از زمان بندی عقب می انداخت که این مسئله هم با گذاشتن یک کرانچ ۳، ۴ روزه در روزهای آخر برطرف شد. یکی از بزرگترین چالش هایمان هم همین بود که چطور باید تسک هایی که برای ساخت بازی وجود دارد را طوری بین اعضای تیم تقسیم کرد که یک نفر برای زمان زیاد بی کار نماند که آن هم به مرور تا حد قابل قبولی حل شد.
– از چه انجینی استفاده کرده اید ؟ به طور کلی برنامه هایی که برای ساخت بازی استفاده کردید در زمینه های مختلف نام ببرید
یونیتی موتور اصلی بازی بود. برای پیاده سازی UI هم از ابزارهای خود یونیتی استفاده کردیم و انیمیشن ها را هم داخل یونیتی کار کردیم. به همین خاطر تقریبا تنها برنامه های دیگری که استفاده کردیم فوتوشاپ و ایلاستریتور برای بخش طراحی هنری بود. موسیقی هم یکی از برنامهنویسهای تیم با یک اپلیکیشن نسبتا سادهی موبایل طراحی کرد!
– لطفا تمام اعضای گروه رو به طور خلاصه معرفی کنید، این که هر کدوم تو چه زمینه ای کار کردن و چقد سابقه ی فعالیت در حوزه ی ساخت بازی دارند و در چه پروژه هایی شرکت داشتند ؟
خود من که سر گروه تیم بودم و به عنوان طراح بازی هماهنگیهای لازم رو بین بخش فنی و هنری هم انجام می دادم و بخش هایی مثل پیاده سازی UI و انیمیشن ها هم انجام دادم.
طراح بازی دوممون هم که باز به نوعی هماهنگ کنندهی بخش های مختلف تیم بود و کارهایی مثل انیمیشن و برخی خرده کاری های برنامه نویسی را هم انجام داد، آقای صادق برومند بودند که قبلا تجربه ی ساخت بازی های کوچکی را داشتند و در برخی شرکت های شناخته شده هم سابقه دارند.
برنامه نویسان تیم سینا جلالی، علی ارشادیان و نرگس فرازان بودند که باز تجربهی شرکت در گیم جم های مختلف را داشتند.
و بالاخره طراح هنری تیم خانم ریحانه آل شیخ هستند که با آنکه قبلا تجربه ی کار گیم نداشتند به خوبی از عهدهی طراحی UI و کاراکتر ها و انیمیشن های بازی برآمدند.
-چشم انداز شما برای این بازی که رتبه ی اول رو کسب کرده چه چیزی هست ؟
فعلا تصمیم نهایی در این مورد گرفته نشده ولی قطعا خود من و بقیهی اعضای تیم دوست داریم که بازی دیده بشه و بازی بشه. ولی قبل از اون احتمالا هنوز کارهای زیادی باید برای بهتر شدن کار انجام بدیم
– اگه محصول دیگه ای هم تولید کرده اید که هم اکنون در بازار هست نام ببرید.
بعضی از اعضای تیم به صورت جداگانه بازی هایی ساخته اند که میتوانید در بازار هم آن ها را دانلود کنید. مثل بازی “اسمان خراش” و بازی “حفاری بی نهایت” و “چرخ دندهها”. ولی بیشتر کارهای تیم تاکنون برای گیم جم ها یا رویدادهای مختلف بوده است.
-چه چیزی باعث شد تا این بازی ساخته بشه ؟ اگه جوایز نفیس Level Up نبود آیا باز هم این بازی ساخته میشد ؟ جوایز و امتیازات چه تاثیری بر روی انگیزه ی اعضای شرکت کننده گذاشته ؟
ایدهی بازی رو از قبل داشتم و قبلا هم با بعضی از هم تیمی هامون برای ساختش صحبت کرده بودیم. ولی قطعا اگر لول آپ و به قول شما “جایزههای نفیس” آن نبود حالا حالاها بازی تولید نمی شد و یا پروسهی ساختش، با توجه به اینکه همهی اعضای تیم هم مشغولیتهای مختلف دیگهای مثل کار و درس و مشغلههای دیگر دارند، با این سرعت طی نمی شد.
-به طور کلی نظرتون رو در مورد رویداد Level up و تاثیرای مثبت و منفی، انتقاد و پیشنهاد و در نهایت در مورد داوری این رویداد که آیا به نظرتون منطقی و منصفانه بوده یا نه بیان کنید.
فکر می کنم هنوز یه مقدار برای اظهار نظر در مورد لول آپ زود باشد. چون همان طور که خود برگزار کنندگان رویداد در روز اختتامیه اعلام کردند تازه برنامه ی لولآپ اغاز شده و باید تاثیر آن را در ساخته شدن بازی های نوآورانه تری که به دست مخاطبش میرسد، در آینده دید.
رویداد هم با توجه به اینکه اولین دورهی خود را طی می کرد مشکلات ریز و درشت کم نداشت. مثلا رابطهی منتورها و وظایف آنها به درستی تعریف نشده بود و یا ارتباط با آنها مشکلات خاص خودش را داشت. ولی در کل با توجه به اینکه رویداد به صورت اینترنتی و بدون نیاز به حضور فیزیکی برگزار شده بود نتایج خیلی خوبی داشت که ویدئوی آنها هم در اختتامیه حتما خیلی ها را متعجب کرد.
-جدی ترین مشکلی که یک تیم بازی سازی مستقل در ایران باهاش مواجه میشه چیه و چه راه حلی برای حل این مشکلات پیشنهاد میدید ؟
جواب من به این سوال شاید بیشتر یک مسئلهی شخصی باشد و خیلیها آن را قبول نداشته باشند. ولی به نظر من یکی از مشکلات اساسی همین است که می خواهیم مشکلات سر راه بازیسازی در ایران را خیلی متفاوت از کشورهای دیگر نشان دهیم. به نظر من اگر بازیسازی های ایرانی با شناخت محدودیت هایی که دارند سعی کنند بازی بسازند خیلی بهتر و سریعتر به نتیجه می رسند. بیشتر مشکلاتی که قبلا وجود داشته به لطف برخی شرکت های واسطه حل شده و بازیسازها بهانهی کمتری برای تنبلی دارند!
-به طور کلی صنعت بازی سازی ایران رو چگونه میبینید ؟ آیا از نتیجه ای که طی چندین سال فعالیت در این حوزه گرفتید راضی هستید ؟
به نظر من صنعتی است که شاید در برخی موارد از صنعت سینما بعد از چندین سال سابقه و حمایت های مختلفی که داشته در چند سال اخیر پر افتخارتر شده! به شخصه از بیشتر تجربه هایی که تا الان داشته ام نسبتا راضی بودم و فکر می کنم آیندهی بهتری هم در انتظارمان باشد.
-در اخر نظرتون در مورد سایت دِولاگ چیه ؟ اگه انتقاد یا پیشنهادی دارید مطرح کنید.
متاسفانه تا قبل از این مصاحبه سایت شما را در حد یک اسم می شناختم! پس فکر کنم فعلا بهتر باشد بگویم که باید بیشتر در مورد فعالیتهای دولاگ اطلاع رسانی کنید!
ویدیویی از نسخه اولیه این بازی جالب و خلاقانه :
علوی
سایت خیلی خوبی دارید جای تشکر داره ازتون